LET OP: Wegens het Coronavirus zijn er beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je zo vroeg mogelijk aan. Wij werken volgens de hoogste RIVM veiligheidsstandaarden om de veiligheid van moeder en kind te garanderen.

Veelgestelde vragen

Vragen over de kraamtijd

Krijg ik één kraamverzorgster in mijn kraamperiode?

In bijna alle gezinnen zorgen wij voor één en dezelfde kraamverzorgende in de gehele kraamperiode. Zo heb je in jouw kraamperiode te maken met één gezicht; wel zo fijn en vertrouwd. Als er onverhoopt toch een wisseling plaatsvindt, dan zorgen de kraamverzorgsters onderling altijd voor een goede overdracht. 

Wat heb ik nodig als ik flesvoeding wil geven?

1 flesvoeding blik/pak 0–6 maanden
2 flessen met een inhoud van 125 ml en 2 spenen
1 flessenborstel
Eventueel 1 flessenverwarmer

Wat heb ik nodig om borstvoeding te geven?

Borstkompressen: ook wel zoogkompressen genoemd. Deze zijn handig om gelekte melk uit je borsten op te vangen. Ze zijn zowel verkrijgbaar als wegwerpproduct als in een wasbare variant. Probeer verschillende soorten uit om te ervaren wat voor jou prettig voelt. Sommige vrouwen hebben deze kompressen alleen gedurende de eerste weken nodig, andere moeders blijven ze langer gebruiken.

Een voedingsbeha is onmisbaar als je borstvoeding geeft. Met een simpele beweging van één hand kun je namelijk een cup openmaken en je baby aanleggen. Met een gewone beha kan dat niet. Het is veel meer gedoe om die aan en uit te trekken.

Borstschelpen en tepelvormers: er zijn diverse producten op de markt die als doel hebben je tepels meer naar voren te halen zodat je kindje ze makkelijker kan vinden voor een voeding. De meeste vrouwen hebben dit niet nodig: de tepels vormen wanneer het kindje gevoed gaat worden. Mocht je twijfelen of jij wel een dergelijk product nodig hebt, neem dan contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt.

Voedingskussen: een voedingskussen is vaak een u-vormig kussen en is in vele maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Persoonlijk denk ik dat het vaak een erg groot artikel is wat even vaak handig is als dat het je in de weg kan zitten. Wanneer je een kussen wilt aanschaffen, let dan goed op de vulling en of het kussen (of de hoes) wasbaar is. De vulling dient niet snel terug uit te zakken. Let ook op de hoogte wanneer je het op je schoot hebt. Soms kom je te hoog uit, zodat je kindje niet makkelijk op gelijke hoogte met je borst ligt. Je kunt het kussen ook gebruiken ter ondersteuning van je arm: je legt het dan niet over je schoot.

Borstkolf: een borstkolf aanschaffen voordat je gaat bevallen? Dat hoeft nog niet. Start met je kraamtijd, kijk hoe het gaat en bepaal dan welke kolf bij jou past. Wanneer je in de eerste weken een kolf nodig hebt om de je hoeveelheid melk die je beschikbaar hebt voor je kindje veilig te stellen, dan kun je een dubbelzijdig elektrische borstkolf huren of kopen via www.ikwordmama.nl.

Waar kan ik een klacht indienen?

Klachten nemen wij hoog op en ze worden bij ons direct opgepakt. Je kunt een klacht op meerdere manieren aan ons doorgeven.

  • Doorgeven aan je persoonlijke zorgconsulente

  • Doorgeven aan kantoor (0800-8886999)

  • Via de e-mail (info@kraamzorgmama.nl)

Hoe sneller wij op de hoogte zijn van jouw klacht, des te sneller wij een oplossing kunnen aanbieden. Wij willen tenslotte niets liever dan ervoor te zorgen dat jij een fijne kraamtijd meemaakt.

Heb ik een borstkolf nodig?

Een borstkolf hoef je niet op voorhand aan te schaffen. Gedurende jouw kraamtijd zal de kraamverzorgende je eerst ondersteunen bij het geven van borstvoeding. Indien nodig zal zij je adviseren er één te huren of aan te schaffen.

Wie bel ik als ik vragen heb en de kraamverzorgende is al naar huis?

Als de kraamverzorgster naar huis is en de vraag echt niet kan wachten dan kun je terecht bij je persoonlijke zorgconsulente via 0800 888 6 999. Bij urgente zaken raden wij aan direct je verloskundige te bellen.
 

Wat zijn de taken van een kraamverzorgende?

Iedere kraamperiode is anders en zo ook de wijze waarop de kraamverzorgster jou en je gezin op weg helpt. Haar doel is echter altijd om jou, je baby en andere huisgenoten zo goed mogelijk op weg te helpen met de nieuwe gezinssituatie.

Je kunt gerust met de kraamverzorgster in gesprek treden over de taken. Ook wanneer je twijfelt of bepaalde taken wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Dit wordt tijdens de intake ook al besproken, maar in de kraam- periode kan dat natuurlijk zomaar wijzigen. Het is daarom belangrijk dat je daar met de kraamverzorgster ook afspraken over maakt. Het beste moment om dat te doen is op de eerste kraamdag.

Verzorgen 
De kraamverzorgster biedt een luisterend oor bij de verwerking van de geboorte en helpt met de lichamelijke verzorging zolang je daar zelf nog niet toe in staat bent. Zij draagt zorg voor de gezondheid van jou en je kindje door het uitvoeren van verschillende controles. Zo controleert zij onder andere je polsslag, temperatuur en vloeien. Mocht je bijvoorbeeld nog wat ongemakken ervaren na je bevalling, dan houdt zij alles goed in de gaten en verzorgt zij jou indien nodig.

Ook je baby wordt door haar verzorgd. Zij controleert onder andere zijn of haar temperatuur, gewicht, kleur, ademhaling, wijze van drinken, navelstomp, urine en ontlasting.

Controleren en signaleren 
Als zich tijdens de kraamtijd veranderingen in de gezondheidstoestand van moeder en/of kind voordoen, neemt de kraamverzorgster contact op met de verloskundige. Zij begeleidt jou als kraamvrouw bij de voeding van je baby, zowel bij borst- als flesvoeding.

Registeren 
Alle controles die de kraamverzorgster uitvoert worden geregistreerd in het kraamdossier. Ook de afspraken over de zorgverlening noteert zij hier. Op die manier wordt er goed bijgehouden hoe jouw kraamperiode verloopt.

Informeren 
Wij vinden het belangrijk dat je straks net zo goed voor je kindje kunt zorgen als wij tijdens de kraamtijd hebben gedaan. Daarom zien wij het geven van voorlichting als een belangrijk onderdeel van ons werk. De kraamverzorgster zal je alles vertellen over de juiste slaaphouding, het geven van borstvoeding en de juiste temperatuur van het badje.

Huishoudelijke taken 
Mocht er tijd en ruimte zijn, dan draaien onze kraamverzorgsters hun hand niet om voor wat lichte, huishoudelijke taken. Ook kunnen zij de zorg voor overige familieleden op zich nemen. De taken van de kraamverzorgster zijn afhankelijk van het aantal uren kraamzorg dat je ontvangt. In het ene geval zal er bijvoorbeeld meer ruimte voor huishoudelijke taken zijn dan in het andere. Zijn er (medische) problemen? Dan overlegt de kraamverzorgster altijd met de verloskundige.

Wat zijn de werktijden van een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster werkt gemiddeld van 09:00 uur ‘s ochtends tot ongeveer 15:00 uur ‘s middags. In overleg kan daarvan afgeweken worden. Bij korte zorg vindt de zorg plaats in de ochtend of de middag.

Ik had de vorige keer zo’n goeie kraamverzorgster. Kan ik haar bij mijn tweede kindje weer krijgen?

Je kunt de naam van je vorige kraamverzorgster aan ons doorgeven. Indien deze kraamverzorgster beschikbaar is, dan doen wij ons best om rekening te houden met je voorkeur. Wij kunnen echter niets garanderen.

Wat doe ik als ik 's avonds of 's nachts naar huis kom uit het ziekenhuis?

Kraamzorg Mama is 24/7 bereikbaar voor kraamzorg. Vooral bij een eerste kindje kunnen we ons voorstellen dat het erg spannend is met je kindje thuis te komen; daarom mag je ons ook 's avonds en s' nachts bellen voor kraamzorg. Dan kan de kraamverzorgende direct met de kraamzorg starten.

Kan ik tijdens de zorg het aantal uren wijzigen?

Ja, dat kan. Je hebt de mogelijkheid om meer zorg af te nemen. Overleg met je kraamverzorgende, zij past dan haar werktijden aan. Wanneer je meer uren wenst, dan de verzekering goedkeurt, kun je in overleg met je kraamverzorgende uren bijkopen.

Wat nou als ik geen klik heb met mijn kraamverzorgster, kan ik dan een ander krijgen?

Het doel van de kraamperiode is om ervoor te zorgen dat jij een mooie kraamtijd meemaakt. Het laatste wat wij willen is dat de kraamverzorgende niet past in jouw kraamperiode. Wij doen er dan ook alles aan om tijdens het intakegesprek goed naar jouw wensen te luisteren. Mocht je onverhoopt toch een kraamverzorgende hebben die niet bij jullie past, dan passen wij de zorg direct aan. Het is tenslotte jouw kraamperiode, jouw huis en jouw kindje.