LET OP: Wegens het Coronavirus zijn er beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je zo vroeg mogelijk aan. Wij werken volgens de hoogste RIVM veiligheidsstandaarden om de veiligheid van moeder en kind te garanderen.

Veelgestelde vragen

Vragen over het intakegesprek

Wanneer krijg ik een intakegesprek?

Rond de zevende maand van je zwangerschap ontvang je een telefoontje van de zorgconsulente. Zij zal met jou een intakegesprek inplannen. Het intakegesprek zelf vindt plaats in de zevende of achtste maand van je zwangerschap.

Waarom een intakegesprek?

Het intakegesprek is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de kraamperiode en een aantal belangrijke zaken te bespreken. Zo wordt er goed geluisterd naar jouw wensen en behoeften en aan de hand hiervan wordt er bepaald hoeveel uur zorg je ontvangt en hoe de zorg eruit gaat zien. Bijvoorbeeld waar je wilt bevallen en of je de benodigde spullen in huis hebt. Daarnaast zetten wij de taken van de kraamverzorgster op een rij.

Moet ik langskomen voor een intakegesprek?

Bij een eerste kindje komen wij altijd op huisbezoek. Ook als er bijvoorbeeld een taalbarrière is of er andere omstandigheden zijn waardoor het lastig wordt om een telefonische intake uit te voeren. Bij een tweede kindje is een telefonische intake vaak voldoende.

Waar vind ik een uitzetlijst?

Na je aanmelding ontvang je van ons een informatieboekje. In dit informatieboekje vind je een uitzetlijst. Hierin staan alle producten die je nodig hebt voor de komst van jouw baby.

Moet mijn bed op klossen?

Als je bed niet minimaal 70cm hoog is dan moet hij op bedklossen. Kraamzorg Mama heeft een samenwerking met Hartingbank waardoor jij deze bedklossen kosteloos kunt gebruiken. Je kunt de bedklossen het beste 3 weken voor de uitgerekende datum plaatsen. Na de kraamtijd komt Hartingbank ze ook weer kosteloos bij je ophalen. Je kunt ze bestellen bij de zorgconsulente.

Waar kan ik een kraampakket regelen?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een kraampakket krijgen. Dit is ook afhankelijk van je verzekering. Krijg je het kraampakket niet van je verzekeringsmaatschappij dan kun je het pakket ook aanschaffen bij onze winkels in Den Haag of Rotterdam of via een apotheek, thuiszorgwinkel of lokale drogisterij.

Op hoeveel dagen kraamzorg heb ik recht?

Je hebt recht op minimaal 8 tot maximaal 10 dagen kraamzorg na de geboorte van je kindje. Gemiddeld ontvangt een moeder 49 a 45 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Maar afhankelijk van je situatie kan dit ook te veel of te weinig voor je zijn. Is het bijvoorbeeld je eerste kindje? Of heb je onverwachts een keizersnede gehad? Dan gaat het aantal uren wellicht omhoog. Blijf je een paar dagen in het ziekenhuis of kraamhotel? Dan gaat het aantal uren en dagen wellicht omlaag. Heb je zelf een reden voor meer of minder zorg? In overleg met de zorgconsulente is vrijwel alles mogelijk.

Moet ik nog iets klaarzetten voor het intakegesprek?

Nee, dat is niet nodig.

Moet het kamertje klaar zijn voor het intakegesprek?

Nee, dat hoeft niet. Een intake is juist bedoeld om samen te kijken wat er misschien nog nodig is en om eventuele vragen over het kamertje en/of de spulletjes te kunnen beantwoorden.

Wat zit er in een kraampakket?

In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij een thuisbevalling en vlak na de geboorte. Wat zit er allemaal in dit pakket en krijg je het vergoed van je verzekeraar?


Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je waarschijnlijk een kraampakket van je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een volledig pakket kopen bij onze winkels in Den Haag of Rotterdam of via een apotheek. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten.
 

Je kunt ook zelf je kraampakket samenstellen. Zorg ervoor dat je het kraampakket in de zevende maand van je zwangerschap in huis hebt. De inhoud van de kraampakketten kan iets verschillen. Gebruik onderstaande checklist om er zeker van te zijn dat je de belangrijkste producten in huis hebt.

Checklist kraampakket:

·       matrasbeschermer of kraammatras: deze beschermen je matras tijdens en na de bevalling;

·       onderleggers: onderleggers zijn hygiënische vocht opnemende matjes die iets dunner zijn dan een kraammatras;

·       kraamverband: dit verband is groter en dikker dan maandverband. Vooral de eerste dagen na de bevalling heb je kraamverband nodig;

·       netbroekjes/stretchbroekjes: handig om je kraamverband in te doen. Netbroekjes zijn heel elastisch. Na gebruik gooi je ze weg;

·       (verband)watten: voor het schoon deppen en desinfecteren;

·       steriele gaasjes: steriele gaasjes zijn per stuk verpakt. Deze gaasjes worden gebruikt voor de verzorging van de baby of het verzorgen van de vagina na inknippen en inscheuren;

·       koortsthermometer: het liefst een digitale, die zijn nauwkeuriger dan kwikthermometers;

·       ontsmettingsmiddelen: alcohol en desinfecterende zeep;

·       navelklem: deze is nodig voor het afklemmen van de navelstreng. Bij een ziekenhuisbevalling heb je deze niet nodig.